* POST POST LAIN *

Wednesday, April 15, 2015

.::. Cara Merawat Masalah Senggugut Kronik .::.

Bismillah.. :)
Assalamualaikum

Senggugut atau "period pain" adalah masalah yang biasa dihadapi oleh kaum wanita ketika dtg bulan atau haid. Senggugut adalah kesakitan di bahagian pelvis atau bahagian bawah perut. Organ-organ seperti rahim, ovari, pundi kencing dan salur fallopio terletak di kawasan pelvis. Sakitnya?! Tuhan saja yang tau betapa deritanya bila ianya menyerang. Semua keje tak jadi, segala plan terpaksa cancel..tergendala semuanya.. so sad :(



 Apa yang biasa terjadi ketika ianya menyerang..??


Sis nak share dari pengalaman diri sendiri..dari zaman sekolah hingga ke zaman kolej..sampailah sis dah bekerja..masalah senggugut memang tak pernah nak berenggang dari sis ketika dtg bulan..pening, lemah badan, muntah-muntah, asyik nak buang air besar (kadang2 rasa mcm nak duduk je dlm toilet tu)..sakit pinggang jgn ckp la, rasa mcm nak tercabut..mood pun memang swing la kan.. 
Zaman sekolah and kolej, ketika dtg bulan memang akan ponteng kelas..bila dah keje selalu sgt ambik emergency leave (EL)..rugi sangat!! bergantung pada pain killer sudah semestinya wlupun tau kesannya tak elok..dah cuba macam2 petua pun still tak mau hilang
Sis memang baca semua info atau tips untuk mengatasi masalah senggugut ni.. Nak pulak sis ni memang kurang darah. Salah satu faktornya adalah pemakanan. Ambil makanan yg kaya dgn serat, tinggi kalsium dan yg paling penting kurangkan pengambilan makanan berkafein..selain itu tubuh memerlukan suplemen sebagai nutrisi tambahan


Cara Menghilangkan Senggugut Dengan Cepat Atau Senggugut Tiada Lagi Menyerang..

Anda sangat-sangat disarankan mengambil suplemen tambahan bagi menghilangkan sakit senggugut ini dengan cepat. Suplemen ni membantu mengurangkan senggugut dan memastikan tubuh menerima nutrisi yang secukupnya..

Suplemen No.1 dunia..sis memang ambil dan sudah pun merasai kesannya..Alhamdulillah.. :)
Jom sis terangkan fungsi satu2 vitamin ni..



OsteMatrix (Kalsium - Magnesium)
Memastikan tubuh badan kita mendapat sumber kalsium yang cukup. Bagi yang bukan penggemar susu, kekacang bolehlah menggantikannya dengan OsteMatrix

GLA Complex
Biasanya asid gamma linolenik digunakan secara tradisional untuk melegakan kesakitan semasa dtg haid, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putus haid (menopause). Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid. Kitaran haid akan cantik setiap bulan. Juga menggalakkan kesuburan wanita.

B-Complex
Bertindak sebagai anti keradangan atau stress. Bagi kita rasa tenang, bukan lagi nak marah2 sbb mood swing kan.


Pesanan sis buat rakan-rakan blogger atau sesapa jua yg bergelar wanita. Buat pilihan dari sekarang kerana senggugut juga boleh mengakibatkan seseorang wanita itu tidak subur.


Nak dapatkan nutrisi terbaik ini ..ataupun nak daftar keahlian, korang bleh dpt penjimatan harga ahli 15% - 20%.. hubungi sis ye :)


FB: Ifa Omar
Call/WhatsApp: 017-5987245
Blog: http://daisyisland.blogspot.com
COD: Pangkor, Taiping



Life Is About Change Sometimes It's Beautiful Sometimes It's Painful Most Of The Time It's BOTH..Thanks For Reading

2 comments:

  1. Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Keistimewaan EPO Untuk Wanita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sis Fatimah..sudi singgah ke blog sy :)

      Delete

Assalamualaikum..
Tinggalkan komen korang kat sini ye
Mekasih..!!