* POST POST LAIN *

Sunday, May 18, 2014

.::. Jangkitan Vagina Ancam Kehamilan .::.

Bismillah.. :)
Assalamualaikum

Sekadar perkongsian buat semua terutama kaum wanita
Menurut Pakar O&G dan Kesuburan, Pusat Perubatan Tropicana Kota Damansara, Dr. Nurhazinat Yunus, vagina atau faraj adalah bahagian intim yg mudah sekali dijangkiti pelbagai jenis penyakit. Keadaannya yg cenderung selalu lembap, permukaannya yg sgt halus dan mudah sekali terluka menjadi faktor vagina mudah dijangkiti bakteria. Penyakit2 yg menyerang bahagian ini tidak selalunya penyakit yg mudah berjangkit. Ia boleh disebabkan reaksi radang kerana alahan terhadap bahan2 tertentu spt tuala wanita, seluar dalam dan pembersih vagina.
Oleh kerana masih ada stigma negatif mengenai kesihatan seksual, ramai wanita enggan berjumpa doktor. Alasannya kerana malu. Padahal tanpa disedari, tindakan ini boleh mempengaruhi kesihatan serius bahagian ini termasuk kesuburan. Banyak penyakit yg berkaitan dengan vagina yg perlu diketahui oleh kaum wanita. Pencegahan dan langkah awal adalah lebih baik bagi mengelakkan penyakit menjadi lebih kronik. 

Penyakit Berkaitan Vagina
VAGINITIS

Vulvovaginitis adalah radang yg berlaku pd vagina dan vulva. Ia boleh berlaku pd semua peringkat umur wanita. Ia boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat (yeast), alahan, kekurangan hormon estrogen, jangkitan kutu dsb. Biasanya ia mengeluarkan cecair tidak normal dari vagina. cairan ini boleh barbau dan menimbulkan ketidakselesaan pd wanita yg mengalaminya.
GEJALA VAGINITIS ANTARA LAIN:
  • Vagina mengalami pendarahan
  • Perubahan warna, bau atau jumlah cairan dari vagina
  • Vagina gatal atau iritasi
  • Sakit ketika melakukan hubungan seksual
  • Sakit ketika membuang air kecilLife Is About Change Sometimes It's Beautiful Sometimes It's Painful Most Of The Time It's BOTH..Thanks For Reading

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum..
Tinggalkan komen korang kat sini ye
Mekasih..!!