Bismillah.. :)
Assalamualaikum
korang ape kabar? dah lunch?
tengahari ni aku buat ' Ketam Masak Lomak Cili Padi + Keledek '
slalu aku gunakan kentang tp hari ni aku nak kan sedikt kelainan..
so, aku tukar guna keledek..
aku nak share resipi ni dlm versi cara aku..hehe * wlupun rmai yg pakar masak..
Bahan2 yg diperlukan
5 ekor ketam * aku potong dua
10 biji cili padi * bg yg suka pedasss berapi - bleh tmbh lg
1 biji keledek * dibahagi dua, 1 bhgn dipotong dadu
3 biji cabai muda * yg kaler ijau tu
2 inch kunyit hidup
2 labu bwg besar
5 ulas bwg putih
2 batang serai * ketuk2 je
1 helai daun kunyit
santan
sedikit minyak
garam secukupnya
siap smua bahan.. jom kita start masak
1. Kisar cili padi, cabai muda, kunyit hidup, bwg besar, bwg putih dan keledek yg tidak dipotong dadu td.
2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis kesemua bahan kisar td sehingga naik bau. Bila nmpk mcm dah pecah minyak masukkan keledek yg dipotong dadu dan serai yg diketuk td.
3. Setelah keledek sedikit lembut masukkan santan. Tgu hingga mendidih, barulah msukkan ketam. Kemudian msukkan garam dan daun kunyit. Kacau2 ckit.
4. Siap tuk dihidangkan.
Yeaayyy siap.. jom mkn!
oho..masak lemak ketam. nyum nyum
ReplyDelete